Založ si blog

Zakázaná scénka s krasokorčuliarmi, výpomoc hokejistkám a trocha samochvály

langley_hockey-2Keď mi pred tromi rokmi volala kamarátka z Kanady, že olympijský výbor vypísal konkurz pre umelcov, muzikantov, výtvarníkov, divadelnikov… na prezentáciu svojej tvorby počas športovej olympiády, schuti som sa zasmial. Večer sme sedeli v Nitre na pive, a rozprával som kamarátom hercom veselú príhodu, ze nás pozývajú do Kanady, aby sme otvárali olympiádu, lebo sme najlepší. Všetci sme sa schuti smiali, až kým sme sa – náhodou – všetci naraz nepozreli k vedľajšiemu stolu. Sedel tam chlapík, popíjal pivo a mal oblečené tričko s nápisom “Olympic Games Vancouver 2010“. Bolo to znamenie.

Uplynuli tri roky – a my sme vo Vancouvri. Olympiáda práve začala a my sme priamo v kotli.  Olympiádu sme síce neotvárali, ale už štyri dni pred olympiádou sme sprevádzali putujúci olympijsky ohen. Všade, kde sa zastavil, sme aj my zastavili a hrali divadlo. Za šesť dní, čo sme tu, sme odohrali uz pätnásť predstavení. Chodia za nami nadšení  diváci… Slováci, Česi a Kanaďania… na to sme najviac pyšní.

Všetci nás upozorňovali, ze americké a kanadské vnímanie humoru je úplne iné ako slovenské, a že bude ťažké presadiť sa s naším trochu cynickým, trochu čiernym, trochu brutálnym, trochu nezrozumiteľne poetickým humorom. Ale ukazuje sa, že náš humor je medzinarodný. Alebo môžeme byť ešte viac namyslení a povedať si, že to, čo je dobré, je vždy medzinárodné? A prečo nie.

Hned v prvý deň po prílete sme museli predviest našu produkciu pred cenzorkou z mestskej rady mestskej casti Delta. Zahrali sme všetko, len disciplínu krasokorčuľovanie nie, lebo v nej vystupuje homosexuálna dvojica krasokorčuliarov…aj tak nám ju zakázali hrať. Ale nevadí. My ju hráme. A ľudia sa smejú.

Nechápem, prečo by sa tak všeobecne rozšírený jav ako homosexualita mal zatajovať. Aby sme nepoburovali rodičov detí, ktoré sa na naše predstavenie pozerajú? Lenže prednedávnom som niekde čital, ze kanadská vláda vyčlenila nemalé peniaze na program zameraný na deti v školách, ktorý ma vychovávať k tolerancii a ktorý je zameraný vyslovene na potieranie homofóbie. Tak neviem… Z iného zdroja sme sa dozvedeli, že to je hlavne preto, aby sa niekto z homosexuálov náhodou neurazil, lebo každý sa bojí, aby ho niekto neobvinil  z diskriminácie… akejkoľvek.

Ale nechajme krasokorčuliarov. Neprišli sme sem vyvíjať občiansku aktivitu, ani protestovať, ani riesiť nejaké problémy. Prišli sme sa sem baviť, a ponúkame zábavu aj ľuďom okolo. Už za tých niekoľko dní sa nám podarilo zažiť veci, o akých sa nám nesnívalo.

langley_hockey-2Napríklad na exhibičnom zápase našich hokejistiek s Ruskami sme počas prestávok vybiehali na ľadovú plochu (bol to štadión tímu Vancouver Giants) aj s celým našim nákladiakom, sánkovali sme sa na starých saniach, lyžovali, a s metlami sme nastrieľali do ruskej bránky toľko gólov, koľko Rusky nastrieľali našim dievčatám počas zápasu. Boli sme vzrušení , lebo plné hľadisko jačalo, pišťalo a my sme si aspoň na chvíľu zažili to, čo zažívajú hokejsti keď strelia gól.

Hrali sme pre školu v chudobnej štvrti Vancouvru. Boli tam malí beloškovia, černoškovia, číňankovia, indiáni. Ked som sa ich pred predstavením spýtal, či vedia kde je Slovensko, nevedeli. A aj im to bolo jedno. A keď som sa ich to isté spýtal  na konci predstavenia, už to vedeli, a tešili sa, že sa idú rozprávať o Slovensku s učiteľom (len aby učiteľ vedel…). Cítili sme sa ako misionári.

Ľudia sú tu veľmi milí. Usmievajú sa a radujú. Myslím si, že to je dobrý prístup k životu. Horšie je, že to tak je často len preto, že tak je to správne, že tak sa to patrí. Že ľudia sa majú usmievať na druhých, aby ich neobťažovali svojimi problémami. Všetci všetkých sa snažia presviedčať, že žiadne problémy nie sú. Ale na našich predstaveniach sa objavujú  úprimné smiechy. Uvoľnené.

Dnes sme hrali v Richmonde. Prebiehajú tam rýchlokorčuliarske disciplíny. Blízko haly je vytvorená veľká zóna pre ľudí, plná atrakcií, stánkov, pódií, kapiel a veľkých obrazoviek. My sme hrali na okraji zóny. Ľudia, čo odchádzali, museli prejsť popri nás. Tvrdili, že všade je nuda, len u nás je dobre. Tešíme sa, keď sa ľudia smejú. A už končím lebo samochvála smrdí, ale z druhej strany, keď sa nepochváliš sám, kto ťa pochváli? J

Boli sme aj na otvorení slovenského reprezentačného domu. Bolo tam veľa známych ľudí… naši hokejsti, bobisti, pán minester zahraničných vecí,  a tiež sa všetci usmievali,  chválabohu. Ale keď začala ľudová kapela vyhrávať „pusť vsegdá búdet solnce“, zamrzol mi úsmev a radšej som odišiel. Sranda musí byť, ale odtiaľ-potiaľ…

Z Kanady Ondrej Spišák, Teatro Tatro (písané 13. februára v noci miestneho času)

Rozlúčkový pozdrav z Vancouveru

01.03.2010

Dnes sme hrali posledne predstavenie. Pred slovenskym reprezentacnym domom. Olympiada konci, konci aj slovensky dom, konci aj nase turne. Stretli sme sa tu vsetci. Sportovci, organizatori, aj herci… Pysne sme sa fotili s nasimi hokejistami, aj ked neziskali bronz tak ako sme vsetci dufali, a oni sa fotili s nami: Oni hrali krasny hokej, plny emocii, a my sme hrali divadlo, tiez plne [...]

Fotky z kúpania sa v oceáne (pozor nahota!) a Teatro Tatro kamerami turistov

26.02.2010

Konečne sa podarilo poslať na blog zopár fotiek. Pokúsime sa ešte niečo napísať, ale máme toľko roboty, že nestíhame. Zajtra hráme v umeleckej štvrti Granwill.

Hoppa, zippa, trippa Slovensko

25.02.2010

Práve sa nachádzame vo Whistleri,v skutočnom srdci Olympiády. Je to tu super. Hotel máme kúsok od miesta, kde hráme, takže vzdialenosti, ktoré sme museli prekonávať vo Vancouvri (15 – 35 km, Whistler 128 km) sú nám smiešne, ak ich porovnáme s piatimi minútami peši. Prvý deň krásne počasie a veľa, veľa divákov. Úžasný je každý pohľad do hľadiska. Väčšinou [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:06

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

teatrotatro

Zázračný divadelný automat vo Vancouvri

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 31161x
Priemerná čítanosť článkov: 3895x

Autor blogu

Kategórie